Európska komisia nevylučuje pozastavenie členstva Rumunska

13.07.2012 Celý región

Brusel 13. júla (TASR) - Vzhľadom na aktuálny vývoj v Rumunsku nevylučuje Európska komisia (EK) v prípade "ďalšieho zhoršenia" situácie pozastavenie členstva tejto krajiny v Európskej únii (EÚ). Uviedla to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje.

Ľavicový premiér Victor Ponta, ktorý minulý týždeň s pomocou parlamentu inicioval proces odvolávania konzervatívneho prezidenta Traiana Basesca, vo štvrtok v Bruseli sľúbil, že najneskôr v pondelok zašle požadované odpovede, ktoré majú EÚ opätovne ubezpečiť o tom, že politický boj v Bukurešti v žiadnom prípade nenarušil princípy právneho štátu, ústavný poriadok a stabilitu rumunskej justície.

Nemenovaný diplomat EÚ podľa DPA povedal, že ak Ponta okamžite neurobí všetko pre obnovenie právneho štátu v Rumunsku v súlade so štandardmi Únie, EK nebude váhať využiť všetky právne možnosti. To zahŕňa aj aplikáciu doteraz nikdy neuplatneného článku 7 Zmluvy o EÚ, ktorý v prípade "vážneho a pretrvávajúceho porušenia" základných hodnôt EÚ predpokladá pozastavenie členských práv príslušného štátu. Ostatné štáty EÚ by o tom museli rozhodnúť jednomyseľne.

Bruselu sa podľa diplomatických zdrojov EÚ nepozdávajú okrem iného dve nariadenia, ktoré rumunskému ústavnému súdu zakazujú preskúmavať rozhodnutia parlamentu. Neprijateľné sú tiež zmeny pri referende, v ktorom majú Rumuni 29. júla rozhodnúť o zosadení Băsesca. EÚ očakáva, že bude platné len v prípade minimálnej účasti 50 percent voličov, ako to žiada ústavný súd.

Európska komisia predstaví v stredu novú správu o stave právneho štátu v Rumunsku a Bulharsku. Obe krajiny sú od vstupu do EÚ v januári 2007 pod osobitným drobnohľadom, pretože sa v nich nedarí dostatočne potláčať korupciu a organizovaný zločin. Nepredpokladá sa, že v stredu padne nejaké rozhodnutie o sankciách voči Rumunsku.
 

Vyberte región